sábado, 12 de abril de 2008

ELS PRIMERS POBLADORS
























ELS PRIMERS POBLADORS

Fa uns 45.000 anys ocuparen les terres valencianes els Neandertal. Els costums, formes de vida, restes, etc. Estan representades en una exposició que es fa a Vila-real el mes d'abril de l'any 2008 a la Casa dels Mundina.

En una visita guiada, Britànic començà a imaginar-se què haurien fet per caçar el rinoceront que estava al terra, mentre dos primitius li estaven llevant la pell, es posà a pensar…

L'espai que ocupava el rinoceront , no era com és en l'actualitat, era més semblant al de l'Àfrica equatorial, la sabana, on hi hauria menjar i aigua en abundància per a mantenir aquests animals enormes i temibles.

S'imaginà que era un caçador esperant amagat i armat amb llances acabades amb puntes de pedra. S'apostaren un grup de la tribu , Víctor, Ixam, Chinter, i quan passà prop d'ells el rinoceront li tiraren les llances, que se clavaren en un costat de l'animal, al sentir-se ferit començà a córrer pel dolor. Al veure el grup de caçadors que l'havia agredit es dirigí cap a ells, com és natural, el rinoceront era més ràpid que qualsevol persona, ja el tenien ben prop i les seues banyes quasi alcançant Chinter que s'havia quedat arrere; eixí un altre grup de caçadors format per Dani, Àlex, Ivan, s'aproparen a l'animal per l'altre costat; amb totes les seues forces li clavaren les llances, una de les quals el ferí en una pota, frenà ràpidament la seua carrera i Chinter pogué escapar sa i estalvi de la persecució.

El rinoceront caigué en un parany, un forat tapat amb branques que al seu pes es trencaren quedant atrapat dins . El remataren i tingueren carn per una temporada. També aprofitaren la pell i els ossos per a fer instruments i útils necessaris.

Aquesta tàctica tan senzilla, però de vegades arriscada, li anà bé a l'home primitiu. Estudis recents diuen que fou una de les causes per les quals s'extingí el mamut, un elefant gegantí i un dels animals terrestres més extraordinaris que han existit.

Així eren els nostres avantpassats, ens agrade o no, a ells els devem estar en aquest món. Hem evolucionat, però en el fons, tenim els mateixos instints depredadors, encara que l'home primitiu al ser menys nombrós no feia malbé la Naturalesa; però nosaltres sabent el que fem mal seguim els costums i forma de vida fins que no tinguen remei les malifetes.

Les generacions futures ens ho retrauran si els deixem una Naturalesa menys habitable que l'actual.