lunes, 14 de mayo de 2007

Roma : Les catacumbes






Les catacumbes són cementeris subterranis construïts pels cristians de l'època romana, també serviren de refugi en les persecucions que patiren per part d'alguns emperadors. Quan es visita Roma , com a centre de la Cristiandat, faltaria alguna cosa si no es visitaren. Això van fer un grup de Secundària del « Col.legi Obispo Pont » de Vila-real.

Les catacumbes que visitaren eren les de Sant Calixte, s'entrava per una escala estreta que donava a un receptacle menut, allí feien les reunions i els oficis propis del cristianisme d'aquella època.

A partir d'aquest receptacle, s'avançava per unes galeries, estretes com un passadís. A les bandes hi havien forats, on estaven soterrats els cossos dels cristians. A gran distància, hi havien unes llums menudes, groguenques, que feien més tenebrós el lloc, i els pocs rajos de llum els absorbien les parets de terra.

A una banda s'obria una habitació, en un racó de la qual, es conservava un esquelet mig soterrat i mig a la vista.

Més endavant , veren una estatua de Santa Cecília, que segons la tradició morí de tres destralades per l'any 232 d C.

Quan ja s'acabava el recorregut, hi havia una galeria que no estava il.luminada i pareixia una gola de llop, aleshores els entrà la curiositat per saber on acabaria. Aitor, Yerai i Josep, quedaren d'acord que quan no s'adonara ningú entrarien al passadís fosc . Un monitor ja els havia advertit :

- No entreu pels corredors sense llum, us podeu perdre.

- D'acord – contestaren .

Sense fer cas a les recomanacions , entraren lentament a la foscor . Al cap de cinc minuts ja s'havien penedit, no sabien com tornar on estava el grup.

Tocaven les parets i ja no sabien si anaven endavant o cap arrere. De vegades, les mans anaven a parar a les restes d'algun cadàver , doncs no veien on estaven els nínxols. La valentia es tornà por, i un darrere l'altre cridaven :

- Veniu per nosaltres, estem ací a la foscor !

Al cap d'uns minuts, que els van paréixer eterns, sentiren unes veus llunyanes :

- Estem prop de vosaltres, seguiu la veu i ens encontrareu !- eren les veus del guia i d'alguns companys del grup.

Ja se sentien un poc més segurs, però els durà poc la tranquil.litat, quan Yerai notà com una cosa pareguda a una mà li apretava el cap.

- Auxili, que m'agafen el cap !. Algú vol que no isca mai d'ací !. Ajudeu-me !

- Aguanta, que ja falta poc per eixir- li deien Aitor i Josep.

- No puc aguantar més , auxili !- cridava desesperat Yerai.

Començà a córrer com ànima que s'enduguera el diable, topà amb una escala

estreta, veié per fi la llum i agafant-se amb les dues mans el cap, descobrí que aquell monstre imaginari que volia que no isquera de la foscor, era un ocell, que com els tres companys , no podia encontrar l'eixida. Això si prou gran, una mena d'òliba que li havia clavat les urpes al cap, i que fins i tot li va fer una ferida amb sang.

Per fi, s'encontraren amb la resta del grup i s'alegraren tots de tornar a veure's.

Els tres valents aprengueren a fer cas, i no posar-se en camisa d'onze vares , segur que ningú oblidaria el passeig per les catacumbes.

********************

La Història del Cristianisme ens ensenya, que quan unes idees, una forma d'entendre la vida, s'obri pas ràpidament en la societat i aquesta les reprimeix sense sentit , és que les formes velles arriben a la seua fi, i vencen les noves que duen més justícia i més veritat, i el poble s'identifica amb els valors que fan que la seua vida siga més plena i solidària amb els més necessitats.

Historieta contada , historieta acabada.

Joan Mulet